Serbia a semnat, ieri, protocolul bilateral privind recunoaşterea drepturilor minorităţii române. Decizia vine după ce oficialii de la Bucureşti au făcut presiuni la Bruxelles. Sursa: AGERPRES
România a anunţat ieri după-amiază, prin vocea şefului statului, că nu se va mai opune încercării Serbiei de a obţine statutul de candidat la aderarea la UE. Prezent la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat că "problema Serbiei este rezolvată". Câteva ore mai târziu, Consiliul a informat că Serbia a primit statutul de candidat.
Condiţii şi negocieri
La reuniunea miniştrilor de Externe din UE, desfăşurată marţi, Bucureştiul a prezentat o declaraţie în care sublinia necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în legătură cu semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din România şi Serbia, precum şi implicarea Comisiei Europene şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţi naţionale în monitorizarea eforturilor Belgradului pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele UE.
Ieri, protocolul a fost semnat de ambasadorul României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, şi de ambasadorul Serbiei la UE, Roksanda Nincic.
Un document cu greutate
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, declarase, miercuri seară, într-o emisiune la postul B1 TV, că protocolul urma să se refere la un aspect foarte important: dreptul oricărei minorităţi, inclusiv cea română, de a se autodefini ca atare.
"Sârbii vor fi obligaţi, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei Europene, să recunoască autorecunoaşterea pe care românii şi-o acordă, spunând «noi suntem minoritatea română»", a explicat Diaconescu. "Evenimentul zilei" aflase, încă de acum câteva zile, că negocierile s-ar fi centrat pe o frază-cheie: "Belgradul îi recunoaşte ca români pe