Prima zi din martie a scos cosarii in strada. Zeci de doamne si domnisoare au fost intampinate ieri de noroc. Asa cum i-au obisnuit deja pe ieseni, angajatii firmei Hornar au organizat si anul acesta Parada Cosarilor de martisor. Imbracati in costume de gala si joben, curatatorii de cosuri de fum au oferit traditionalele martisoare trecatorilor din Piata Unirii. "Dupa cum se stie, cosarul aduce foarte mult noroc, iar noi incercam sa pastram traditia si sa aducem un zambet pe buzele oamenilor in aceasta zi de 1 martie", a spus Wiliams Atitenei, unul dintre putinii cosari ieseni care, de patru ani, isi ofera serviciile pe raza judetului Iasi.
Determinati de evolutia tehnologica sa-si perfectioneze echipamentul si instrumentele cu care lucreaza, cosarii au tinut sa organizeze o parada inedita. "Acum intervenim cu scule performante, dotate cu camere video, echipamente in care s-au investit circa 30.000 de euro. Se cauta aceasta meserie, insa mai sunt putini care practica acest job. Anual, in luna februarie se tin cursuri pentru cei care vor sa devina cosari", a spus cosarul. Bazandu-se pe credinta ca, daca atingi un cosar, ghinionul te va ocoli, trecatorii nu au ezitat sa-si asigure norocul pe anul acesta. "E un gest frumos din partea cosarilor, mai ales ca nu prea mai vezi oameni cu astfel de meserie in zilele noastre. Sper sa am norocul sa-mi marit fata anul acesta", a spus Maria Floares, una dintre doamnele care mizeaza pe norocul adus de cosari.
Prima zi din martie a scos cosarii in strada. Zeci de doamne si domnisoare au fost intampinate ieri de noroc. Asa cum i-au obisnuit deja pe ieseni, angajatii firmei Hornar au organizat si anul acesta Parada Cosarilor de martisor. Imbracati in costume de gala si joben, curatatorii de cosuri de fum au oferit traditionalele martisoare trecatorilor din Piata Unirii. "Dupa cum se stie, cosarul adu