Unele instituţii cu profil artistic sau sportiv au decis să nu organizeze clase pregătitoare. Legea le permite.
Şcoli de top precum Colegiul "Dinu Lipatti", Liceul de Muzică "George Enescu" şi Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" nu vor avea clase pregătitoare. În acelaşi timp, alte instituţii, cu aceleaşi specializări, le organizează.
Legea permite instituţiilor cu profil artistic ori sportiv să aleagă dacă înscriu copii la pregătitoare sau încep direct cu clasa I.
Directorul Colegiului "Dinu Lipatti" spune tranşant: "Nu suntem circumscripţie şcolară, se ştie că şcolile vocaţionale pot înscrie copii dintr-o arie geografică infinită. Nu există prefigurat un plan cadru de specialitate pentru a putea avea un curriculum diferenţiat pentru aceste clase, nu ne putem încărca acum cu o clasă de cultură generală".
Pierd elevi, pierd şi bani
O şcoală cu acelaşi profil, Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj Napoca, va avea două clase pregătitoare în limba română şi una în limba maghiară.
Vasile Sândean-Ovaciuc, directorul şcolii, spune că e interesul instituţiei să aibă aceste clase.
"Dacă ai spaţiu, e păcat să nu organizezi. E greu de crezut că un părinte, odată ce îşi dă copilul la o învăţătoare dintr-o altă şcoală pentru pregătitoare, îl va muta după un an la Muzică. Să nu mai vorbim că, neavând această clasă, pierzi nişte bani, care oricum sunt puţini pentru şcolile vocaţionale. Se ştie că fiecare copil aduce bani".
De mai bine de o săptămână, o mămică din Capitală încinge telefoanele, încercând să afle cum se face că la "Lipatti", unde are un copil în clasa a III-a şi ar vrea să îl înscrie şi pe al doilea, nu există opţiunea clasei pregătitoare.
Fraţii, la şcoli diferite
"Sunt într-o situaţie foarte dificilă. Nu îl pot înscrie în clasa I, pentru că nu a fost la grădiniţă şi nici nu vorbeşte încă foarte bine. Este,