Moment istoric: liderii din 25 de state membre ale Uniunii Europene, mai puţin din Marea Britanie şi Republica Cehă, au semnat vineri dimineaţă, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Din partea României, Pactul Fiscal a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu. El a trecut însă data greşit.
Pactul Fiscal a cărui formă finală a fost convenită la Consiliul European informal din 30 ianuarie stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60 de procente din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se vor încadra în limita de trei procente din PIB.
Potrivit Pactului Fiscal, dacă se înregistrează abateri faţă de aceste nivele, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, ce trebuie introdus în legislaţia naţională, la fel ca aşa-zisa "regulă de aur" privind limitarea deficitului structural. Dacă un stat membru nu transpune aceste două prevederi în legislaţia naţională, poate fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi se poate ajunge la o sancţiune financiară de maximum 0,1% din PIB-ul ţării respective.
''Este o etapă importantă pentru consolidarea încrederii în Uniunea noastră Economică şi Monetară'', a estimat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul ceremoniei de semnare a documentului.
Pactul Fiscal trebuie să fie ratificat de cel puţin 12 state semnatare din zona euro, pentru a intra în vigoare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2013. Procesul de ratificare ar putea fi complicat, însă, de către Irlanda, care a anunţat deja că va organiza un referendum pe acest subiect.
Moment istoric: