Romsilva a desfiinţat singura herghelie din România, care creştea cai din rasa Ghidran, fără consultarea autorităţilor locale. Galaţiul a rămas fără încă unul dintre mult prea puţinele sale obiective turistice şi de agrement
Primul şi cel mai îndelung dezbătut punct de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural a vizat desfiinţarea Hergheliei de Tuluceşti, din ordinul Regiei Naţionale Romsilva, ordin pus în aplicare de Direcţia Silvică Galaţi.
Eficientizare prin desfiinţare
În prezentarea raportului privind situaţia Hergheliei de la Tuluceşti, Valentin Hahuie, directorul acestei instituţii a afirmat că Galaţiului i s-au luat 45 de cai de rasă, „pentru creşterea eficienţei".
„Herghelia fost preluată de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva prin OG 139/2002. În iunie 2011, în vederea eficientizării activităţii hergheliilor şi a depozitelor de armăsari din cadrul regiei, a fost luată măsura comasării acestora prin mutarea/transferul efectivelor conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al Regiei. Efectivul de 45 de cai din rasa Gidran aparţinând Hergheliei Tuluceşti a fost transferat la Herghelia Cislău. din cadrul Directiei Silvice Buzău"
Tot de la şeful Direcţiei Silvice Galaţi, membrii Colegiului Prefectural au mai aflat că Herghelia Tulucesti administreaza 600 de hectare de teren din care 540 de hectare, teren agricol utilizat pentru hrana cailor fără valoare genetică rămaşi în herghelie şi a celor de la alte direcţii silvice din ţară.
Valentin Hahuie a mai spus că deşi Herghelia Tuluceşti se află în apropierea padurii Garboavele, dar nu este suficient de cunoscută populaţiei şi din acest motiv nu reprezintă un obiectiv atractiv pentru locuitorii Galatiului.
De altfel impresia lăsată de prezentarea şi intervenţiile directorului Romsilva Galaţi a fost aceea c