Avocatul Poporului a apreciat, in punctul de vedere solicitat de Curtea Constitutionala, ca in Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sunt texte neconstitutionale, a declarat vineri seful institutiei, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, citat de Agerpres.
Seful institutiei Avocatul Poporului a explicat, intr-o conferinta de presa, ca CCR a cerut institutiei pe care o reprezinta, in urma cu aproximativ doua saptamani, sa formuleze un punct de vedere privind o exceptie ridicata la CCR referitoare la neconstitutionalitatea Legii ANI.
Gheorghe Iancu a precizat ca Avocatul Poporului considera ca anumite texte din Legea ANI sunt neconstitutionale, deoarece au fost reintroduse in noua lege, desi fusesera declarate anterior neconstitutionale de judecatorii CCR.
"Cei de la ANI trebuie sa inteleaga ca sunt anumite texte declarate neconstitutionale de CCR, iar lumea s-a plans. [...] Sunt foarte multi oameni care s-au plans la noi, inclusiv deputati. [...] Legea trebuie sa ramana, institutia ramane, dar ce cuprinde legea este problema, adica sunt vreo trei-patru texte care transforma ANI intr-o instanta de judecata. Acele texte, asa cum a spus CCR, nu neaparat noi, trebuie sa nu mai existe acolo", a explicat Gheorghe Iancu.
Potrivit Mediafax, prof. Gheorghe Iancu, a mai anuntat, vineri, ca vrea sa propuna introducerea celei de-a treia cai de atac in justitie, respectiv cea a recursului in reformare, care va putea fi exercitata in cazurile in care se incalca drepturile omului.
Intrebat daca nu considera ca noua cale de atac ar bloca instantele, Gheorghe Iancu a explicat ca aceasta este necesara si ca recursul in reformare va putea fi declarat doar in anumite situatii, respectiv in cele in care drepturile omului sunt incalcate. Unul dintre adjunctii institutiei, Erzsebet Dane, a precizat ca a