Conducerea CNAS va discuta, săptămâna viitoare, cu Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente despre modificarea contractelor care ar permite creşterea accesului pacienţilor cu cancer la medicamentele care au un singur producător şi reducerea listelor de aşteptare, a spus Lucian Duţă.
"În România sunt în tratament 100.000 de bolnavi cu cancer, dintre care aproximativ 6.000 sunt trataţi cu medicamente exclusiviste, adică cele care au un producător unic. Aproape 2.000 de bolnavi sunt pe listele de aşteptare pentru includerea în terapia exclusivistă şi primesc tratamente alternative, ei reprezentând doi la sută", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.
Programul oncologic are un buget de 220 de milioane de euro
Bugetul alocat anual pentru programul oncologic este de 220 de milioane de euro. Includerea în terapia exclusivistă a celor aproape 2.000 de pacienţi ar însemna o creştere a bugetului cu 150 de milioane de euro, "ori aceşti bani nu există", a precizat preşedintele CNAS.
Lucian Duţă a mai spus că, în acest sens, CNAS va începe de săptămână viitoare discuţiile cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în vederea modificării contractelor, aşa cum s-a spus, în sistemul cost-volum.
"Poate cu aceste noi contracte vom putea să asigurăm tratamentul exclusivist şi al celor aproape 2.000 de persoane care sunt pe listele de aşteptare şi primesc terapii alternative", a precizat Duţă.
Criza de opiacee despre care s-a vorbit în ultimele zile este artificială, întrucât există mai multe tipuri de morfină, iar medicii ştiu acest lucru şi pot recomanda produse alternative, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
"Este o criză artificială, o criză falsă. Avem alternative, există medica