Mihail C. Vlădescu este un scriitor cu totul necunoscut generaţiilor noastre: a murit relativ tânăr, acum aproape un secol, în 1931. Face parte din familia Noica, însă din generaţia anterioară filosofului.
Fiul cel mai mare al Alexandrinei Noica şi al lui Constantin Vlădescu, Mihail C. Vlădescu a urmat dreptul la Universitatea din Bucureşti, a ajuns magistrat la Târgovişte, a fost deputat, soldat, gazetar, şi scriitor. S-a născut în 1886 şi a murit în 1931. A participat la primul război mondial, în timpul căruia a ţinut un jurnal aproape zilnic, între 6 octombrie şi 25 noiembrie 1916, pe care l-a publicat în 1918. A rămas celebru în familia sa pentru că, îndrăgostit de vara lui primară Mady Dărăscu, a răpit-o şi i-a obligat astfel pe toţi din jur să accepte căsătoria lor. A fost însă o căsătorie nefericită, dar el refuzat să divorţeze. Detalii puteţi găsi în volumul semnat de Nicolae Şt.Noica "Neamul Noica", apărut în 2009, la Editura Cadmos.
A scris nu numai în timpul războiului, dar şi după aceea. Şi-a publicat singur scrierile, în cinci volumaşe. Toate au fost adunate acum sub titlul OPERE COMPLETE de Editura pentru Literatură Contemporană, editură online condusă de Lidia Vianu.
Scrierile lui Mihail C. Vlădescu se împart în trei categorii: schiţe şi povestiri, piese de teatru, impresii din luptele la care a luat parte. La rândul lor, aceste impresii de război sunt fie relativ intime (Jurnalulsău), fie foarte teoretice (Problemele comandamentului). Personalitate multiplă, practic necunoscut, Mihail C. Vlădescu este prezentat de George Săndulescu, prin Editura pentru Literatură Contemporană, publicului român din ziua de azi. Ediţia este îgrijită de Lidia Vianu şi George Săndulescu şi cuprinde cinci volume - George Sandulescu: A New Noica of Long Ago: Mihail C. Vlădescu; Mihail C. Vlădescu: Jurnalul meu de răsboiu; În retragere. Schiţe şi nuvele d