Marea majoritate a femeilor care fac avort au până în 20 de ani. Deşi dură, descrierea unui chiuretaj poate fi o lecţie bună. În România, media avorturilor la mia de femei este de patru ori mai mare decât în Vestul Europei. Sursa: SHUTTERSTOCK
Poate părea şocant să descrii amănunţit cum se face un avort, cum fătul este absorbit printr-un vacuum şi părţile mai mari sunt smulse cu penseta. Dar e ceea ce trebuie să afle tinerele de 17-20 de ani, care reprezintă majoritatea covârşitoare a celor ce recurg la chiuretaj. "E urgie, 80-90% dintre femeile care cer întreruperea de sarcină au până în 20 de ani. Nu e vorba de lipsa de informaţii, ci de neconştientizarea consecinţelor, e vorba de nepăsare", spune dr. Mihai Băcilă.
Aparent, totul se încheie în 30 de minute, dar adevărul despre avort este altul: angoasa apare mai târziu şi macină psihic femeile mult timp după aceea.
Motive inventate şi pe care nu le crede nimeni
Cinci tinere aşteptau miercuri dimineaţă aşteptau în aripa de chiuretaje a Spitalului "Dr. Dumitru Popescu" din Timişoara. Un sentiment ciudat li se citeşte pe faţă, oftează adânc şi groaza le dă obrajilor o tentă pământie. La ieşire, sunt galbene ca nişte lămâi stoarse. Niciuna nu vine cu părinţii aici, în general le însoţeşte o prietenă sau iubitul. "Tot timpul invocă un motiv: anticoncepţionalele nu şi-au făcut efectul, au o afecţiune pe coloană şi nu pot duce sarcina sau alte boli… Ne-am obişnuit", mărturiseşte doctorul Băcilă. În clinica de avorturi singurul lucru adevărat e taxa: 80 de lei pentru cele mai sărace, cu anestezie locală, sau 130 de lei, dacă vrei să dormi atunci când viaţa din interior dispare, prin mâna medicului, într-o tavă smălţuită. O fiolă de Diazepam intravenos e suficientă ca să lipseşti de la propria ta despărţire de copilul care moare înainte să se nască.
"În spital nu fac