Numarul falimentelor inregistrate in 2011 a crescut cu 4,42% fata de 2010, cel mai mare numar de insolvente (55%) inregistrandu-se in comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii, pentru al patrulea an la rand, arata un studiu al Coface.
La finalul anului 2011, 22.650 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, comparativ cu 2010, cand au fost inregistrate 21.692 dosare de insolventa.
In studiul realizat de Coface au fost luate in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.
Primele trei sectoare de activitate acapareaza peste 50% din numarul de falimente
Similar studiilor precedente privind situatia insolventelor, 2011 nu aduce surprize majore in ceea ce priveste primele 10 sectoare cu cel mai mare numar de falimente.
Astfel, comertul cu amanuntul revine pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din acest sector, din cauza orientarii intr-o usoara scadere a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri.
Constructiile intregesc topul primelor 3 sectoare cu cele mai multe insolvente, ocupand pozitia a treia in clasament. Acest sector a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor aflate in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de 2 ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2008.
Cele mai afectate judete in 2011: Arges, Prahova, Hunedoara si Giurgiu Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa pentru anul 2011 a suferit, in linie cu variatiile similare din trecut pe acest indicator, modificari importante fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2010.