Semnarea Tratatului pentru Stabilitate, coordonare şi guvernanţă în cadrul Uniunii Economice şi Monetare certifică angajamentele României de a consolida sustenabilitatea finanţelor publice şi de a aplica politici economice prudente şi sănătoase, România fiind una dintre puţinele ţări UE care au adoptat deja de câţiva ani măsuri menţionate în Pact, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.
"România a beneficiat de creştere economică semnificativă în perioada anterioară crizei, dar nu a folosit această ocazie pentru a consolida sustenabilitatea finanţelor publice. Limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB nu va mai permite repetarea unor astfel de politici nesănătoase", a spus Bogdan Drăgoi, într-un comunicat de presă.
Ministrul Finanţelor Publice a arătat că România a întreprins deja măsuri în linia celor menţionate în pact, în sensul reducerii deficitului bugetar, care s-a diminuat de la aproape 7% din PIB în 2009, la circa 4,4% din PIB anul trecut, ţinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.
"România este una dintre puţinele ţări care au luat deja măsuri în sensul celor prevăzute de Tratat, iar beneficiile deja se văd în credibilitatea câştigată atât la nivel european cât şi internaţional, cele mai recente semnale fiiind scăderea costurilor de finanţare şi extinderea maturităţilor şi a bazei de investitori", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.
Politici economice ambiţioase
Bogdan Drăgoi a menţionat că aplicarea Tratatului va stimula implementarea de politici economice mai ambiţioase şi va sprijini procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare faţă de celelalte state membre, prin schimbul de experienţa cu statele performante.
De asemenea, măsurile prevăzute vor asigura o mai mare transparenţă a politicilor implementate de state şi o ocazie de a penaliza mai rapid event