Membrii zonei euro au amânat aprobarea eliberării a mai mult de jumătate din fondul de salvare de 130 de miliarde de euro, cerând ca guvernul de la Atena să prezinte mai multe dovezi că va implementa reducerile de cheltuieli și reformele pe care acesta le-a aprobat în grabă.
Miniștrii de Finanțe ai celor 17 țări membre au aprobat eliberarea fondurilor care să susțină o restructurare de 206 miliarde de euro a datoriei deținute de creditorii privați. Însă miniștrii au cerut o „evaluare detaliată” din partea Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional asupra implementării a 38 de măsuri specifice înainte ca să elibereze restul de 71,5 miliarde de euro către Grecia, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Citește cu cât au fost reduse retroactiv salariile grecilor
Află care este opinia lui Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pe economie, despre viitorul Greciei
Însă, prin împărțirea fondului de salvare în două, zona euro a permis țărilor europene nordice, care sunt mult mai stricte cu privire la cheltuirea acestora, să le amâne cât vor dori, deoarece, odată ce restructurarea datoriei și schimbul de obligațiuni grecești va fi completat, riscul unui faliment al Greciei în urma scadenței unor obligațiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro, pe 20 martie, va dispărea.
„Efort și progrese”
Unii decidenți politici și-au exprimat optimismul că întreaga sumă a fondului de salvare va fi predată Greciei săptămâna viitoare. Oficialii se vor reîntâlni pe 9 martie pentru a decide acest lucru, la o zi după ce schimbul de obligațiuni grecești va fi completat. „Am văzut, astăzi, că Grecia a făcut mult efort și a înregistrat multe progrese”, a declarat Wolfgang Schäuble, ministrul de Finanțe al Germaniei.
Printre problemele care rămân de rezolvat, conform oficialilor, rămâne acea „gaură financiară”