România a obţinut pe Schengen - obiectul de politică externă ratat - o nouă promisiune de la UE, la cel mai înalt nivel, că va avea o decizie privind aderarea în toamnă, cu toate diligenţele diplomatice şi măsurile necesare pentru a-i convinge pe cei care mai au reţineri - Olanda - că România şi Bulgaria merită să facă parte din spaţiul fără frontiere.
Asigurările au venit joi noapte, după reuniunea liderilor UE de la summitul de primăvară de la Bruxelles, din partea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Premierul Ungureanu despre Schengen: „Așteptarea este mult prea lungă"
Preşedintele Traian Băsescu explică, după încheierea summitului de primăvară de la Bruxelles, ce a obţinut pe Schengen şi ce înseamnă semnarea tratatului fiscal din această dimineaţă
Ce a declarat Traian Băsescu pe subiectul negocierilor SCHENGEN
„Este pentru prima dată când se stabileşte un termen pe Schengen: avem un termen limită pentru luarea unei decizii la JAI-ul (n.n. Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne) din septembrie.
Băsescu a precizat că întîlnirea separată România-Bulgaria-Olanda care a avut loc înaintea reuniunii summitului a dus la stabilirea unui termen pentru extinderea Schengen. „Altfel, s-ar fi tergiversat până când Olanda ar fi avut un Guvern fără partide de extremă dreapta, anti-europene, în componenţă. Asta am vrut şi noi, şi Bulgaria să obţinem: că după cel de-al doilea raport pe justiţie care îl aşteaptă, Olanda să nu-l mai ceară şi pe al treilea", a spus şeful statului.
CRONOLOGIA discuţiilor de la summitul UE: România - Serbia, România-Olanda
Jurnalişti, experţi, diplomaţi străini au speculat, pe parcursul ultimelor zile, că România ţine în tensiune votul pentru Serbia - care după un an de eforturi, compromisuri şi negocieri intense în UE - este propusă, în sfârşit, pentru stat