Cea mai importanta miza a summitului care s-a incheiat vineri la Bruxelles a fost semnarea tratului fiscal al UE, cea mai mare provocare au fost solutiile nationale de crestere economica, cel mai tensionat moment s-a anuntat statutul de candidat al Serbiei la UE blocat de Romania si parafat apoi printr-o intalnire la nivel inalt cu presiuni pe Olanda in privinta extiderii Schengen.
Tratatul fiscal al UE – un acord interguvernamental care stabileste reguli fiscal si bugetare clare si proceduri stricte de raport si monitorizare a Bruxelles-ului in statele membre, a fost parafat in cadrul unei ceremonii, vineri dimineata, de sefii de stat si de guverne din UE. 24 de lideri UE si-au pus semnatura pe tratat, unul singur, Traian Basescu – data (gresita) si semnatura, Cehia nu a fost de acord cu prevederile privind datoria publica si nu a aderat la acord, iar Marea Britanie l-a contestat vehement de la bun inceput.
"Ce atata problema. Aia este semnatura mea. Nu o sa o conteste nimeni de la UE", a raspus razind Traian Basescu la intrebarea de ce a semnat altfel decat ceilalti.
Ce reguli impune tratatul fiscal al UE
1. Tratatul stabileste ca limita a deficitului structural pragul de 0,5% (asa-zisa "regula de aur"), iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB.
2. Atunci cand se inregistreaza o abatere de la acest obiectiv se declanseaza automat un “mecanism de corectie", prin care statul membru in cauza va fi obligat sa aplice masuri si recomandari ale Bruxelles-ului pentru a se incadra in limitele din tratatul fiscal.
3. Statele din zona euro au sanctiuni automate daca nu respecta recomandarile UE. Sanctiunile financiare pot ajunge la 0,1% din produs