Rata șomajului din uniunea monetară a sărit la un nivel record de 10,7% în ianuarie, evidențiind provocarea cu care se confruntă liderii europeni care se reunesc la Bruxelles pentru un nou summit dedicat redresării economice a continentului.
Veștile au fost extrem de proaste pentru Spania, unde șomajul a atis rata de 23,3 %, conform biroului de statistică al Uniunii Europene. Șomajul în rândul tinerilor, rată care măsoară integrarea în câmpul muncii a angajaților sub 25 de ani, s-a situat cu puțin sub 50%.
Află aici câți spanioli au protestat săptămâna trecută contra reformei pieței muncii
Vezi aici la cât a ajuns rata șomajului în Marea Britanie
„Dublă lovitură”
Problema șomajului a fost agravată de o neașteptată creștere a ratei inflației, indicele prețului de consum atingând 2,7% în februarie, creștere pusă pe seama prețului ridicat al țițeiului provocat de o iarnă foarte rece.
Howard Archer, economist la IHS Global Insight, a considerat acest raport drept o „dublă lovitură”.
„Sunt vești foarte proaste în special pentru consumatori, aceștia confruntânduse nu doar cu spectrul șomajului dar și cu reducerea puterii de cumpărare”, a declarat Archer. „Informațiile confirmă opinia noastră că zona euro se îndreaptă către o nouă contracție a produsului intern brut cel puțin în primul trimestru al lui 2012”, a adăugat acesta.
„Divergență enormă”
Statisticile cu privire la piața muncii au dezvăluit, din nou, diferențele dintre țările din nordul zonei euro și cele de la periferia sa. În timp ce în Spania, Grecia, Irlanda și Portugalia rata șomajului depășește, în continuare, 10%, aceasta era de doar 4% în Austria, 5% în Olanda și 5,8% în Germania.
Mai mult, în Grecia, centrul crizei datoriilor suverane, sectorul manufacturier a suferit cea mai puternică prăbușire din ultimii