Serbia primeşte statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Iată ştirea pe care o putem găsi în Liberation. O candidatură primită după ce preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat că România nu se mai opune aderării Serbiei.
"E un progres istoric", notează ziarul Liberation, citând un diplomat european, care aminteşte că în urmă cu 13 ani, Serbia era teatrul bombardamentelor NATO, în timpul războiului din Kosovo.
Ziarul notează şi motivele pentru care România a blocat temporar aderarea Serbiei şi anume, pentru că nu era mulţumită cu situaţia drepturilor minorităţilor din această ţară. Bucureştiul a semnat joi cu Belgradul un acord care garantează drepturile minorităţii române din Serbia, evaluate la 30 de mii de persoane şi drepturile minorităţii sârbe din România. În plus, Comisia Europeană s-a angajat să fie foarte atentă la felul în care Serbia protejează minorităţile naţionale.
Acordul încheiat joi la Bruxelles nu înseamnă însă că Serbia va adera repede la Uniunea Europeană. Acum trebuie începute negocierile de aderare şi apoi încheiate, ceea ce nu va fi o formalitate. În cazul cel mai bun, Belgradul ar putea adera la Uniunea Europeană la sfârşitul acestui deceniu, deci în 2020.
Sarkozy, atacat cu ouă
Le Monde revine asupra incidentului căruia i-a căzut victimă preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Aflat în vizită în sudul ţării, la Bayonne, Sarkozy a fost huiduit şi chiar atacat de manifestanţi furioşi.
Fotografia din Le Monde descrie foare bine atmosfera tensionată în care s-a desfăşurat vizita. Vedem în ea un Nicolas Sarkozy care salută mulţimea, dar are un chip extrem de crispat. Este înconjurat de gărzi de corp şi una dintre ele ţine o umbrelă, dar nu ca să îl apere de ploaie, ci de ouăle cu care a fost primit de câteva zeci de manifestanţi. Ca urmare, Sarkozy a trebuit să se ascundă într-o cafene