La summit-ul european de la Bruxelles s-a discutat vineri si despre Siria, iar Franta a anuntat închiderea ambasadei sale la Damasc. Situatia din Siria intră de altfel într-o nouă fază, extrem de gravă, odată cu căderea orasului Homs, care a devenit simbol al rezistentei armate.
Nicolas Sarkozy a evocat pe tonul cel mai critic posibil situatia din Siria. Ceea ce se întâmplă în această tară este un "scandal", a spus el, iar orasul Homs riscă să fie sters de pe hartă.
"Ceea ce se întâmplă în Siria este absolut inacceptabil. Împreună cu Alain Juppé, am luat decizia de a închide ambasada Frantei si vom continua să avem initiative în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru ca un anumit număr de blocaje să fie ridicate. Iar în ceea ce mă privește, sunt favorabil ca măcar la frontierele Siriei să fie organizate zone umanitare, ca să poată fi primiti cei persecutati de regimul sirian, regim care trebuie să plece", declară Sarkozy.
Situatia din Siria devine extrem de gravă, întrucât Opozitia, în urma episodului sângeros de la Homs, a decis să treacă la luptă armată. Presedintele Consiliului National Sirian a anuntat la Paris crearea unui birou militar, în vederea coordonării luptei armate. Un birou cu sediul în Turcia, tară care are frontieră comună cu Siria si unde se află deja numerosi refugiati sirieni.
Parisul respiră însă usurat, pentru că ziaristii francezi răniti si blocati la Homs au putut fi transferati până la urmă în Liban si apoi pusi pe avion, pentru a veni în Franta. S-ar părea că Rusia a jucat si ea un rol, probabil la interventia lui Nicolas Sarkozy, care se întelege bine cu Putin, pentru facilitarea evacuării de la Homs. De altfel, Vladimir Putin, care a acordat un interviu mai multor ziare occidentale, pare în acest moment să se distanteze un pic de regimul de la Damasc. Cel putin asa consideră cotidianul Le Monde, care