În dosarul Schengen, România şi Bulgaria au înduplecat Olanda: Consiliul European cere ca o dată de aderare să le fie comunicată în septembrie 2012. Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a precizat că România nu a legat acest dosar de cel al acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Serbia.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Proiectul de concluzii al summit-ului european stipulează că miniştrii europeni de Interne va trebui să ia o decizie la reuniunea lor din septembrie 2012.
Aceasta este pentru prima oară când o dată fermă este precizată de liderii europeni în legătură cu acest dosar. Până acum, decizia era mereu amânată, la început din cauza opoziţiei franco-germane şi apoi din cauza refuzului Olandei de a negocia.
La fel, liderii UE cer aceloraşi miniştri să identifice măsuri suplimentare care ar mai putea fi luate în următoarea perioadă, astfel încât extinderea Schengen cu România şi Bulgaria să fie posibilă.
Totul se datorează unei reuniuni avute joi după-amiază la Bruxelles de preşedintele român cu prim-ministrul bulgar, cel olandez şi cel danez. Lor li s-a alăturat şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care i-a felicitat apoi pe toţi aceştia pentru "atitudinea lor constructivă".
Concluziile summit-ului UE reamintesc şi faptul că cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen.
Olanda lega însă aceasta de "progrese durabile şi ireversibile" în lupta împotriva corupţiei. Haga a spus până acum că aşteaptă şi raportul de monitorizare al Comisiei Europene din vara acestui an, pentru a se mai gândi la posibilitatea extinderii Schengen. Joi dimineaţă încă prim-ministrul olandez, Mark Rutte, repeta că poziţia ţării sale nu se va schimba.
Negocierile de la Bruxelles au smuls însă promisiunea Olandei că după amintitul raport din luna iulie, toate obiecţiile vor f