Liderii europeni au convenit în cadrul summitului de la Bruxelles să finanțeze mai rapid fondul permanent de urgență, fapt care reprezintă o concesie făcută presiunii internaționale de a crește nivelul de apărare a zonei euro față de criza datoriilor suverane.
Guvernele zonei euro ar putea plăti prima tranșă a fondului de urgență de 500 de miliarde de euro anul acesta, urmând ca procesul de capitalizare să fie completat în 2015, cu un an mai devreme decât era prevăzut. O decizie în acest sens va fi luată in cursul zilei de astăzi, anunță agenția de știri Bloomberg.
Vezi aici care este miza summitului UE de la Bruxelles
Citește care sunt cererile celor mai importante 20 de economii mondiale Germaniei și zonei euro
„Va avea loc o accelerare a acestui proces”, a declarat în fața reporterilor Herman Van Rompuy, președintele Uniunii Europene, ieri, după încheierea întâlnirii cu șefii de stat europeni. „Aceasta ar putea începe cu plata primei tranșe în 2012, dar va trebui să luăm o decizie clară în acest sens”, a adăugat Van Rompuy.
Germania s-a răzgândit
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care, anul trecut, a insistat asupra prelungirii perioadei de plată, la cinci ani, a adoptat o poziție opusă în această lună, conducând la accelerarea programului de plată pe măsură ce Fondul Monetar Internațional și liderii principalelor economii mondiale au făcut presiuni pentru ca țările europene să întreprindă acțiuni mai curajoase pentru a soluționa criza.
În același timp, Merkel a forțat Uniunea Europeană să amâne discuția depsre creșterea plafonului fondului permanent de urgență. Alți lideri, inclusiv Jean-Claude Juncker, premierul Luxembourgului, au propus combinarea fondului permanent de urgență (ESM), care va intra în funcție în iulie 2012, cu fondul temporar de urgență (EFSF), care își va înceta activitatea la mijl