Ne-a scris un cititor care ne roagă să anunțăm oamenii să nu se mai chinuie să care acasă „apă de izvor“ de la apeductul de pe Aleea Tâmpei pentru că aceasta provine din rețeaua de alimentare cu apă de la barajul Tărlung.
Potrivit inscripției aflate pe construcție, „Apaductul Municipiului Brașov a fost executat în anii 1891 – 1892 după planurile și sub conducerea Inginerului-Șef al orașului, Christian Kertsch”, cel care va construi și vila cu același nume din centrul Brașovului (astăzi dărâmată; pe locul ei se află clădirea «Modarom» și Hotelul «Capitol»). Apa era adusă, prin țevi de oțel și țiglă, tocmai de la mare depărtare, de după muntele Tâmpa. Datorită situației deplorabile în care se aflau țevile, precum și costurilor ridicate de înlocuire a rețelei, municipalitatea a fost obligată să alimenteze apeductul cu apă din oraș, notează Wikipedia.
Totuși, mulți oameni continuă în zilele noastre să creadă că iau “apă de izvor” de la apeduct și vin să își procure cantități însemnate… Astăzi, mergând pe lângă munte înspre Râpa dracului, se mai pot observa conductele de țiglă sfărâmate, precum și o placă memorială ridicată altui inginer al orașului, P. Bartusch.
Din cauza stării dezastruoase în care se aflau ţevile, autoritățile au decis să alimenteze apeductul cu apă din reţeaua oraşului. Apa de la ţeavă vine din rezervorul aflat deasupra, construit odată cu apeductul (Foto de arhivă, AICI).
Potrivit conducerii Companiei Apa, bazinul este alimentat de la uzina de la Tărlung, dar şi la câteva surse mai mici din zona Răcădău şi Şchei. Cu toate acestea, zilnic, zeci de braşoveni vin cu bidoane să ia “apă de izvor” de la apeductul de lângă foişorul de pe aleea de la poalele Tâmpei.
Ne-a scris un cititor care ne roagă să anunțăm oamenii să nu se mai chinuie să care acasă „apă de izvor“ de la apeductul de pe Aleea Tâmpei pentru că aceasta provin