Trenduri vechi şi trenduri noi. Despre ouă, nu mai scriem, că am avertizat de acum 3 săptămâni că avem o problemă. În timpul crizei înzăpezirii aţi văzut la ştiri pe bătrâna ţărancă plângându-se de lipsa pâinii. Este normal, acum la ţară, pâinea se cumpără de la magazin. Este normal?!
Procesul de conversie a agriculturii tradiţionale, la scară mică, către o agricultură industrială, bazată pe monocultură, a avut efecte negative, atât în România cât şi în restul lumii civilizate. Au fost pierdute tradiţii, plăcerea de a sta la masă şi de a ne simţi bine împreună, toate legate de agricultura tradiţională şi pieţe locale. S-a restrâns dramatic experienţa producerii de hrană la scară mică, aproape au dispărut evenimentele locale desfăşurate în jurul hranei. Industrializarea comunistă a ţintit distrugerea lumii rurale, îndepărtându-ne de lumea ţărănească, cea care ne hrăneşte. Ruptura urban-rural este încă puternică şi agricultura industrială, industria alimentară şi detailiştii speculează asta. Pe termen lung, se înşală. Slow food va câştiga locul ce şi-l merită. Alegeţi slow food!
“Comuniştii” din Coreea de Sud apără micul comerţ
Retailerul mondial şi britanic TESCO este nervos, aflăm din lumea largă că ei consideră Coreea de Sud un pepene verde cu miez roşu. Pentru că, aşa cum se petrece în India, dar la o altă scară, sud-coreenii au o legislaţie care cere supermarketurilor să obţină acordul comunităţii, pentru a deschide supermagazine într-o zonă. Legea sud-coreeană interzice supermarketuri pe o rază mai mică de 1 kilometru în jurul magazinelor mici, fără acordul proprietatilor acestor.
De asemenea lege impune ca între anumite ore, doar magazinele mici să fie deschise. Ministrul de finanţe sud-coreean a sfătuit public consumatorii să viziteze pieţele tradiţionale, care oferă, după anumite estimări, circa 300.000 de locuri de muncă. La noi? Pă