Due diligence este un proces de analiza in care secretul datelor este la mare pret. De cele mai multe ori, consultantii care se ocupa de evaluarea financiara si fiscala a unei afaceri, dupa incheierea procesului, distrug toate datele obtinute, spune, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Cristina Petrescu, partener in cadrul TPA Horwath.
In cazul unui due diligence, regula numarul 1 este sa nu vorbesti despre tranzactia care se pregateste, nici inainte, nici dupa, contractele de confidentialitate prevazand de cele mai multe ori chiar si distrugerea datelor obtinute de la compania vizata de achizitie.
In perspectiva unei achizitii, potentialul cumparator, solicita o evaluare financiara, fiscala si juridica a societatii tinta. In functie de specificul activitatii, mai poate fi facut si due diligence tehnic, de mediu sau comercial.
Due diligence-ul financiar si fiscal reprezinta procesul de verificare al situatiilor financiare ale unei societati, incluzand identificarea riscurilor legate de business, cu o concentrare pe factorii critici care pot influenta rezultatul operational, precum si fluxurile de numerar.
Un due diligence poate fi realizat atat de partea vanzatorului cat si a cumparatorului. De cele mai multe ori, un due diligence este efectuat de catre un consultant extern, ceea ce creste obiectivitatea, in contexul unui due diligence de partea vanzatorului.
Printre piedicile de care se loveste un consultant in acest proces de evaluare se numara lipsa de transparenta a vanzatorului, care are de pierdut in acest caz pentru ca potentialul cumparator se poate razgandi sau poate pune o presiune in sensul scaderii pretului de achizitie.
"Orice due diligence financiar ofera un raport si asupra calitatii managementului, acest aspect fiind deosebit de important pentru cumparator, care trebuie sa stie care sunt oamenii pe care s