Deși este contestat în cadrul multor proteste politice, este foarte probabil ca Vladimir Putin să redevină președinte al Rusiei și din cauza performanțelor economice ale Rusiei, țară care a evitat criza datoriilor suverane care afectează puternic restul continentului.
Sondajele arată că Putin ar putea câștiga 60% din sufragii la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 4 martie, suficiente cât să evite un al doilea tur de scrutin. Deși această cifră este sub procentul de 71% cu cât a câștigat alegerile din 2004 și cel de 70% obținut de Dimitri Medvedev la scrutinul de patru ani mai târziu, sondajele sugerează, totuși, că protestele care au izbucnit în Rusia după alegerile parlamentare din decembrie nu i-au subminat autoritatea.
Citește aici un portret al lui Vladimir Putin, omul din spatele măștii
Putin confirmă că-l va numi pe Medvedev prim ministru, dacă va fi ales. Află mai multe aici.
Creșterea cheltuielilor guvernamentale
Pe măsură ce criza datoriilor provoacă prăbușirea guvernelor din Portugalia până în Grecia și România, Putin promite electoratului că va folosi veniturile din exportul de petrol pentru a mări cheltuielile guvernamentale, în special în cadrul finanțării programelor sociale și a armatei. Aceste promisiuni au ajutat la creșterea sa în sondaje precum și aprecierea indicelui Micex cu 18% față de valoarea minimă atinsă în urma izbucnirii protestelor anti-Putin pe 12 decembrie 2011.
Vezi aici imagini cu protestele anti-Putin din centrul Moscovei
„Șomajul și inflația sunt la nivele extrem de scăzute în prezent, cea mai bună situație economică de multă vreme”, a declarat Valery Fedorov, șeful agenție de sondaj public VTsIOM citat de agenția de știri Bloomberg. „Acest lucru este favorabil pentru realegerea lui Putin”, a adăugat acesta.
Candidatura lui Putin este susținută de o e