Mai în glumă, mai în serios, se spune că un artist, ca să-şi vândă opera la preţuri astronomice, trebuie mai întâi să moară. În ultimul deceniu, cei care au izbutit să facă preţurile să decoleze încă din timpul vieţii pot fi număraţi pe degete. Pe aceştia i-am mai pomenit în bilanţurile noastre: Jeff Koons, Damien Hirst, Richard Prince, Peter Doig... alături de un pluton compact de chinezi (Liu Xiaodong, Zeng Fanghzi etc.). Toţi săriţi de 40 de ani... Pentru ca Jean-Michel Basquiat să ajungă la prima adjudecare "milionară", a fost nevoie de o supradoză. Administrată la numai 28 de ani.
Emergenţii (termen care vrea să înlocuiască tristul "necunoscuţi" sau vagul "tineri") care vând bine sunt şi mai rari. Anul trecut, cele mai ridicate 10 adjudecări ale unor lucrări produse de artişti în viaţă sub 30 de ani, oscilează între 240.000 şi 80.000 de dolari. Plaja este mică şi invită la visare doar în comparaţie, să zicem, cu recordurile înregistrate pe piaţa de licitaţii românească, unde cel mai scump tablou (un Tonitza) a atins la finele anului trecut suma de 290.000 de euro (record absolut pe piaţa noastră internă). Raportate la preţurile care ating sume de zeci de milioane de dolari (pentru clasici), sau la cele de ordinul milioanelor de dolari (pentru clasici în viaţă), acestea par, în schimb, ridicole.
Încă un detaliu: în acest top 10 al celor mai vânduţi artişti sub 30 de ani, primele şase locuri, dimpreună cu locul nouă, sunt ocupate de un singur artist. Vedeta se cheamă Jacob Kassay (absolvent al universităţii de stat Buffalo în 2005) un pictor de care, până în 2009, nimeni nu auzise. A avut o ascensiune fulgurantă, rod al unui marketing deştept pus la cale de galeria americană Eleven Rivington, care i-a organizat un solo show unde micuţul Jacob şi-a vândut toate lucrările (la preţuri până 10.000 USD) înainte ca expoziţia să se deschidă oficial. În anu