Liderii europeni au semnat, vineri dimineata, Tratatul pentru stabilitate, cooperare si guvernare in Uniunea Europeana.
Singurele tari care nu au fost de acord cu asa-numitul pact fiscal sunt Marea Britanie si Republica Ceha. Tratatul este menit a aduce mai multa coordonare si stabilitate, impunand reguli stricte privind deficitul si cheltuielile bugetare, precum si datoriile publice.
Potrivit presedintelui Traian Basescu, a fost primul summit din ultimii doi ani in care nu s-a mai vorbit de stare de urgenta, ceea ce inseamna ca situatia s-a stabilizat.
Urmatorul pas il reprezinta ratificarea tratatului de catre cele 25 de state care l-au semnat, Irlanda anuntand, deja, ca va fi nevoie de un referendum in acest sens. Pe de alta parte, Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European, reales pentru al doilea mandat, s-a declarat increzator ca parlamentele vor ratifica tratatul.
Ziare.com v-a prezentat semnarea tratatului fiscal si evenimentele din a doua zi a summit-ului din Bruxelles, in formatLIVE TEXT:
- Premierul britanic, David Cameron, care nu a semnat tratatul fiscal, a declarat ca Regatul Unit si-a facut, totusi, auzita vocea si a adus schimbari "fundamentale" pe mai multe domenii prevazute in pact, de la comert la energie si piata unica. El a negat ca Europa este controlata de Germania si Franta si a insistat ca Marea Britanie este unul din marii jucatori.
Pe de alta parte, Nicolas Sarkozy i-a reamitit lui Cameron ca el si Angela Merkel stabilesc agenda europeana, iar declaratie premierul britanic ar putea fi interpretate ca o dorinta a acestuia sa nu fie lasat in urma. "Sunt bucuros de acest lucru, deoarece avem nevoie de Marea Britanie in Europa", a spus presedintele francez.
- In declaratia finala a tratatului fiscal se precizeaza ca "presiunea" celorlalti poate ajuta la