Goldman Sachs şi Citibank, două dintre cele mai mari şi reputate bănci de investiţii la nivel mondial, s-au înscris în competiţia pentru intermedierea listării Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului.
Joi, 1 martie, la ora 10.00, a expirat termenul limită până la care brokerii şi băncile de investiţii interesate au putut depune oferte de intermediere a ofertei primare de vânzare a 10% din acţiunile Hidroelectrica în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Hidroelectrica a primit două oferte: de la consorţiul format din Citibank - Société Générale- BRD - Intercapital Invest şi de la sindicatul Goldman Sachs - Erste - BCR- UniCredit CA-IB - BT Securities. Ofertele au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.
Goldman Sachs, Erste şi BCR se ocupă în prezent, alături de Raiffeisen Capital & Investment, şi de pregătirea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, pentru listarea companiei la BVB. În acelaşi timp, BCR, Erste şi Intercapital Invest sunt implicate şi în oferta secundară de vânzare a 15% din titlurile Transelectrica. Totodată, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz împreună cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) şi firma cehă de brokeraj Wood& Co.
Hidroelectrica era evaluată în toamna anului trecut la aproape 3,5 mld. euro, conform anuarului ZF Cele mai valoroase 100 de companii din România, fiind a doua companie din top după Petrom. Astfel, oferta prin care compania va vinde pe bursă 10% din acţiuni s-ar putea ridica la o valoare de 350 de milioane de euro, fiind al doilea mandat de intermediere ca valoare scos la licitaţie în acest an. Compania produce peste 20% din energia electrică din România. Cea mai valoroasă ofertă va fi cea de la Romgaz, unde statul scoate la vânzare 15% din acţiuni cu o valoare estimată de ZF la 400 milioane de euro.
Era de de aşteptat ca în cur