Statul plăteşte anual 8,5 milioane de euro pentru funcţionarea a circa 100 de misiuni ale României, însă printre instrumentele diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care funcţionează gratuit, se mai numără şi zeci de consulate onorifice, unele funcţionând în locuri inedite, cum ar fi un spital veterinar din Recife.
Statul plăteşte 8,5 milioane de euro anual pentru 100 de misiuni diplomatice.
România îşi desfăşoară activitatea în 163 de misiuni diplomatice şi consulate.
În proprietatea statului se află 61 dintre sediile acestora. Pentru restul, statul român plăteşte anual costuri totalizând aproximativ 8,5 milioane de euro, respectiv 701.255 de euro pe lună.
Datele au fost comunicate de MAE, la solicitarea Mediafax. Ministerul a transmis o listă a misiunilor diplomatice pentru care statul român plăteşte chirie.
Printre acestea se numără ambasadele României din Colombo (Sri Lanka), Luanda (Angola), Abuja (Nigeria), Hanoi (Vietnam), Manila (Filipine), Minsk (Belarus), Nairobi (Kenya) sau Jakarta (Indonezia).
Statul român plăteşte, printre altele, şi pentru sediul misiunii permanente a României la UNESCO, care, deşi este situat în Paris, nu funcţionează în somptuosul Palat Behague, imobil de patrimoniu şi proprietate a statului român care adăposteşte ambasada României.
MAE a evitat să comunice informaţii amănunţite despre diferite ambasade din Asia, Africa sau America Latină.
Astfel, Ministerul s-a limitat la a comunica, în ceea ce priveşte Asia de Sud şi de Est, că România are ambasade la Kabul, Beijing, Phenian, Seoul, Manila, New Delhi, Jakarta, Tokyo, Kuala Lumpur, Islamabad, Singapore, Colombo, Hanoi şi Bangkok, unde lucrează, în total, 75 de angajaţi. Misiunile diplomatice ale României la Seul, Phenian şi Tokyo sunt, potrivit MAE, proprietate a statului român. Pentru restul, statul plăteşte chirie. @N