Conducerea combinatului vâlcean a decis ca 713 de persoane să rămână în şomaj tehnic
În ultimele şapte luni doar 160 de salariaţi au mers la lucru
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) va menţine 713 de angajaţi în şomaj tehnic în luna martie, după ce în ultimele şapte luni între 840 şi 1.000 de salariaţi au fost în aceeaşi situaţie din cauza lipsei materiei prime şi a capitalului de lucru. Decizia a fost adoptată joi de către administratori, se arată într-un raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, contractele de muncă ale celor 713 de salariaţi vor fi suspendate pentru perioada 5-31 martie. Pe durata suspendării contractelelor individuale de muncă, salariaţii primesc 80% din salariul de bază.
Salariaţii vizaţi fac parte atât din rândul celor care îşi desfăşoară activitatea la Râmnicu Vâlcea, cât şi al celor care lucrează la divizia petrochimică din comuna Bradu, judeţul Argeş. Compania Oltchim este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital.
Pierderi de peste 90 de milioane de lei în ultimele 3 luni din 2011
Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei (21 milioane euro) în ultimul trimestru din 2011, astfel că a încheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei (63,7 milioane euro), cu 20,9% peste nivelul din 2010.
Titlurile Oltchim (OLT) au scăzut cu 3,25% în sesiunea de joi, la 1,4 lei, după ce în precedentele două şedinţe speculatorii au ridicat cotaţia cu 32%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 436,22 milioane lei (100,2 milioane euro).
Creşterile au fost susţinute în zilele precedente de unele informaţii apărute în presă conform cărora Ministerul Economiei va face public în luna martie anunţul de privatizare al combinatului. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să finalizeze privatizarea Olt