Localnicii din comuna Rimetea, judeţul Alba, participă sâmbătă la unul dintre cele mai spectaculoase şi mai vechi obiceiuri de primăvară din Transilvania, „Înmormântarea Fărşangului”.
Feciorii din sat, îmbrăcaţi în costume hilare, umblă prin sat într-un alai grotesc pentru a îngropa iarna. „Înmormântarea Fărşangului” semnifică şi sfârşitul perioadei de distracţie, dinainte de postul Paştelui.
Se alungă spiritele rele
Alaiul seamănă cu o înmormântare, dare are în frunte un mire şi o mireasă, alături de ei stând muzicanţi, haiduci care pocnesc din bice, bocitoare, beţivi sau copii îmbrăcaţi în costume care mai de care, de la cerşetori, clovni şi drăcuşori până la macabra Moarte. În mijlocul tuturor se află un sicriu, tractat de un măgăruş, în care este închisă iarna, în mod simbolic.
Cortegiul străbat întreg satul, în pocnetul bicelor, iar copiii mascaţi îi mâzgălesc pe toţi cei care stau pe margine şi se uită. Nimeni nu scapă de mâzgăleală, iar cei care fug sunt alergaţi până când sunt prinşi. La final, oamenii din alai şi sătenii sparg sicriul cu lovituri de bâtă şi îl aruncă în bazinul cu apă din centrul localităţii. În sicriu se află o păpuşă de paie care semnifică iarnă. Obiceiul spune că astfel sunt alungate spiritele rele. Odată cu înmormântarea Fărşangului se îngroapă şi anul vechi, cu toate relele sale şi se lasă loc noului an, în speranţa că acesta va fi mai bun. Sărbătoarea se încheie, seara, cu Balul Fărşangului, ultima petrecere înaintea începerii Postului Paştelui.
Click pe poză pentru galerie foto
În fiecare an, obiceiul este urmărit de pe margine de sute de turişti, majoritatea veniţi din Ungaria. Rimetea are aproximativ 1.200 de locuitori, din care peste 90 la sută sunt de etnie maghiară. Obiceiul a fost preluat de comunitatea maghiară din Rimetea de la saşii ardeleni care locuiau odinioară în sa