CLASAMENT. Turiştii preferă litoralul românesc, urmat de Capitală şi de judeţul Braşov, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Sursa: REUTERS
Atunci când aleg să-şi petreacă vacanţa în România, cei mai mulţi turişti îşi rezervă un loc de cazare pe litoral. Judeţul Constanţa se află în fruntea clasamentului celor mai vizitate judeţe din România, cu 3,36 milioane de nopţi petrecute de turişti în hoteluri şi pensiuni pe parcursul anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) privind numărul de înnoptări în structurile de cazare, analizate de EVZ.
De altfel, judeţul Constanţa a reunit, în 2011, aproape o cincime din numărul total de nopţi petrecute de turişti în România.
Judeţele care se promovează prost
Pe locul al doilea se plasează Bucureştiul, cu aproximativ 2 milioane de vizitatori care au înnoptat anul trecut în oraş. Dacă refacem clasamentul după numărul de sosiri, Capitala se situează pe primul loc, la mare distanţă de celelalte judeţe, datorită aeroporturilor, dar şi faptului că reprezintă centrul administrativ şi de afaceri al ţării.
Braşovul este al treilea în top, cu 1,32 milioane de înnoptări, fiind urmat de judeţul Vâlcea, unde turiştii şi-au petrecut 1,04 milioane de nopţi. Top 5 este întregit de judeţul Bihor, cu puţin peste un milion de înnoptări. Judeţul Cluj s-a plasat, anul trecut, pe locul 12, cu 494.000 de înnoptări, iar Sibiul, pe poziţia a 13-a, cu 461.000.
Faptul că unele judeţe reuşesc să se promoveze mai bine decât altele se vede în numărul de vizitatori, iar dife renţele între diferite zone sunt uriaşe. De exemplu, în Con stanţa, cel mai "căutat" judeţ, s-au înregistrat de aproape 120 de ori mai multe înnoptări decât în cel mai puţin vizitat judeţ, Teleorman (28.200 de înnoptări).
Urmează Călăraşi cu aproape 33.000 de înnoptări şi Olt cu circa 49.500. Potrivit datelor IN