A ştiut din vreme veteranul Meleşcanu că, pentru el, cariera politică va atinge o nouă culme? După nominalizarea sa la Serviciul de Informaţii Externe, pe locul lăsat vacant de Mihai Răzvan Ungureanu, au început să iasă la iveală şi culisele filmului.
HotNews, de exemplu, a dat timpul înapoi cu două luni, până în noaptea de Revelion, când - putem să-i spunem aşa - fostul liberal se nimerise în acelaşi local cu şeful statului şi cu membrii marcanţi din PDL, la Predeal. Dacă acolo s-au făcut jocurile, inclusiv pentru schimbarea lui Boc cu Ungureanu, asta s-ar putea să nu aflăm prea curând. O fi politica de moravuri uşoare, dar deseori se arată pudică, mai ales faţă de oamenii obişnuiţi. Cert este că în mai puţin de două luni s-au produs schimbări consistente la vârf.
De data asta însă secretul a fost bine ţinut inclusiv faţă de liderul PNL. A fost Antonescu lucrat pe la spate? A fost prea ocupat cu tirurile contra celor de la putere şi i-a scăpat din atenţie propria ogradă? Pierderea încă unei bătălii cu Băsescu & Co este prea vizibilă, iar temperamentul energic al lui Crin Antonescu nu i-a fost aliat de astă dată. Tocmai reacţia sa la aflarea veştii (s-a autosuspendat din partid?; şi ce dacă?; noi tot îl dăm afară!) este cea care face să pară reuşită "lovitura" lui Băsescu.
Poate că Teodor Meleşcanu n-a constituit o miză importantă. La cei 71 de ani ai săi (pe care îi va împlini pe 10 martie), el este un veteran în politica românească - dacă considerăm şi anii petrecuţi în diplomaţie înainte de 1990, pentru care tocmai a primit confirmare prin Legea periată a lustraţiei că sunt buni de trecut în CV. E adevărat că, pe de altă parte, trebuie să fii vulpoi bătrân ca să conduci un serviciu precum Informaţiile Externe în vremurile de azi. Calmul şi echilibrul l-au caracterizat întotdeauna pe noul director al SIE, dar i-ar mai trebui măcar