* ADEVARUL
* The Economist: "Reprezentaţie penibilă" a României la Bruxelles
După ce România s-a opus acordării statutului de membru la UE Serbiei, aducând în discuție problema vlahilor, The Economist a citat un diplomat care a spus că reprezentația țării noastre a fost penibilă și demnă de naţionalismul secolului XIX. Obţinerea statutului de candidat la UE de către Serbia a fost un proces lung. Belgradul s-a confruntat cu o avalanşă de schimbări tehnice şi legislative, obişnuite pentru toate ţările care aderă la UE. Dar cea mai mare problemă a fost cea politică.
* Tratatul fiscal este "costisitor pentru statele est-europene"
Tratatul fiscal semnat vineri la Bruxelles de liderii europeni "este costisitor pentru statele est-europene, chemate să salveze zona euro", arată Institutului de Analiză, Strategie şi Prognoză GeoPOL. "Singurele beneficii certe sunt un ipotetic loc la masa deciziilor şi roluri active în salvarea Uniunii Europene la care s-au chinuit atât de mult să adere. În ultimii douăzeci de ani însă, unele dintre ele s-au dovedit mai abile decât altele în folosirea locului obţinut la diferite mese de joc", mai scrie GeoPOL. Tratatul fiscal prevede obligaţia de a menţine un deficit structural ce nu poate depăşi obiectivul naţional pe termen mediu, stabilit pentru fiecare stat membru în parte, cu o limită inferioară de 0,5% din PIB, la preţurile pieţei. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, deficitul structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar ciclic maxim plus cel structural trebuie să se încadreze în limita de 3% din PIB.
* Îşi permite România acest tratat?
"E de văzut totodată si care va fi contribuţia financiară a României la Mecanismul European de Stabilitate în actuala formă a T