Cine mai are încredere în Sarkozy şi Merkel va păţi precum Papandreou\". Cel care a făcut această remarcă este Victor Ponta la Bruxelles, doar în urmă cu câteva luni, pe subiectul spinos al datoriilor suverane europene.
Acum însă, în privinţa acordării statutului de candidat UE pentru Serbia, liderul PSD a descoperit brusc că poziţia Germaniei este preferabilă în comparaţie cu cea a României.
"Cred că trebuie să ne comportăm european, nu balcanic. European ar fi să sprijinim Serbia să adere la UE. Când Serbia intră, oricum va respecta regulile" , a spus recent preşedintele PSD. Nu ştiu cu cine s-a consultat Victor Ponta înainte să formuleze acest punct de vedere, dar poate trebuia să mai întrebe şi în altă parte. Nici nu trebuia să meargă departe, ci la Adrian Năstase, fost premier şi ministru de externe. Care a declarat că, marţi, guvernul a avut dreptate în blocarea luării unei decizii privind acordarea statutului de stat candidat Serbiei, solicitând sârbilor să semneze protocolul bilateral privind respectarea drepturilor minorităţii româneşti.
Ieri, strânşi cu uşa de poziţia tranşantă a României, sârbii au semnat protocolul. Strategia României a fost foarte eficientă şi cred sincer că mulţi politicieni ar trebui să-şi ia notiţe. Ceea ce a făcut România a fost să profite de un moment de oportunitate, un moment în care se putea vorbi de o vulnerabilitate a Serbiei.
Mai întâi, surse oficiale au susţinut că România vrea să blocheze adoptarea deciziei de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la UE. Apoi, România a pus problema statutului etnicilor români din Serbia pe agenda discuţiilor de la Bruxelles, în timp ce am solicitat o serie de angajamente asumate de ţara vecină, printre care şi semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din România şi Serbia. Fără cale de ieşire, Serbia a semnat joi protocolul cu România.
Semnarea pr