Normele europene obliga producatorii sa inscriptioneze continutul, valoarea calorica, alte date tehnice, pe ambalajul alimentelor procesate. Normele sunt bune, dar multi producatori profita de ocazie sa-si faca din asta o buna reclama pentru alimentele livrate, sau sa pacaleasca naivii, care nu prea cunosc problema.
Fireste, exista si inscriptionari corecte, care insira toata lista de "E"-uri folosite, adaosurile, aromele, conservantii. In alte cazuri, acestea sun ocolite cu dibacie, cumparatorul ramanand cu impresia ca i s-a spus ceva si ca este destul cat a inteles.
Merita trecute in revista cateva din acele inscriptii neclare, care vorbesc mult, spun putin, iar uneori chiar nimic.
Nu contine colesterol
Asemenea mentiune o gasim adesea pe recipientii cu ulei vegetal. As zice chiar pe toti recipientii. Mentiunea este facuta anume pentru acei naivi care n-au aflat ca uleiul vegetal nu contine colesterol. Colesterolul este specific grasimilor animale: unt, untura, osanza, slanina. E ca si cum am scrie pe sticla cu apa plata ca nu contine alcool.
Fara conservanti
Este o performanta tehnica sa faci conserve fara conservanti. N-ar fi imposibil, intrucat, prin procesare termica, germenii care ar putea altera produsul sunt distrusi si, ca urmare, conservantii nu sunt necesari.
Fireste, nu totdeauna. Pe ambalajul unor bauturi racoritoare (n-are importanta marca, nu vreau sa-i fac nici reclama, nici defaimare) scrie "Fara conservanti, culoare naturala caramel".
Corect, dar ceva mai departe vine precizarea ca bautura contine "regulator de aciditate - acid fosforic". Regulatorul de aciditate este insa el insusi un bun conservant. Conservantul respectiv are si un cod specific, E388, pe care producatorul nu-l pune pe eticheta, stiind ca litera "E" streseaza consumatorul.
Fara