Articolul din noul număr Money Express.
Multă lume a citit și a lăudat analiza furioasă a lui Lucian Croitoru, omul care nu mai suportă capitalismul românesc cel corupt și cere să fie refăcut de la zero. Eu am voie să fiu naiv, sunt doar un tip care se ocupă cu scrisul, dar un tip responsabil de la BNR are dreptul ăsta?
Lucian Croitoru exprimă de fapt o opinie covârșitoare în România: românii sunt vinovați pentru că‑s corupți, pentru că nu au reușit să pună la punct un capitalism cu adevărat luminos, cum e el descris în cărțile economiștilor neoliberali. Am dat greș pentru că avem capitalism românesc de cumetrie, pentru că am infectat cu gena noastră bolnavă o rețetă care trebuia să fie de succes. Mai sunt și alții, puțini (printre care mă număr), care nu consideră că „românescul“ din capitalism e problema. Mai ales că sunt argumente nenumărate care arată cum se clatină sistemul începând dinspre Vest către Est, și nu invers. Estul ex‑comunist a trecut în ultimii 20 de ani prin traume economice înfiorătoare, milioane de oameni rămași fără locuri de muncă, industrii vândute la bucată, privatizări care au vulnerabilizat păturile oricum sărace de cetățeni, milioane plecați la munca de jos în alte țări. După ce ai făcut nenumărate reforme nereușite în numele acelui capitalism de vis, să vii să spui că a ieșit totuși prea românesc nu e puțin deplasat? Dacă făceam totul ca la carte, eram acum mult mai sus ca nivel de trai, aveam salariul minim mai onorabil, aveam mai puțini săraci, aveam educație mai bună și sănătate mai bună?
Intențiile sunt onorabile. Lucian Croitoru nu mai vrea corupție, nu mai vrea clientelism politic. Dar doar din ăla românesc. Cum se numește când FMI „recomandă“ României – în timp ce se dezbate în Parlament o ordonanță de reglementare a relației bănci‑clienți – să ia partea băncilor? Asta nu e tot o formă de protejare a uno