Un amendament depus de europarlamentarii democrat-liberali privind drepturile minorităţii române din Serbia a fost respins cu voturile PSD şi PNL.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda i-a acuzat pe colegii săi români de la grupurile socialist şi liberal că au blocat un amendament depus la raportul referitor la Serbia dezbătut în Parlamentul European (PE).
Preda a scris pe blogul său că, pe 1 martie, Comisia de Afaceri Externe a PE a votat raportul referitor la Serbia.
"Din păcate, comisia a respins un amendament pe care l-am depus împreună cu colegii Elena Băsescu, Monica Macovei, Traian Ungureanu", scrie europarlamentarul PDL.
Cristian Preda a explicat că amen damentul încuraja auto rităţile sârbe "să introducă edu caţia în limba română în şcolile din nord-estul Serbiei, să asigure accesul la mijloace de comunicare în limba română pentru românii/ vlahii din nord-estul Serbiei, să introintroducă limba română în viaţa publică în oraşele şi satele în care aceştia reprezintă peste 15% din populaţie, precum şi să acorde Bisericii Ortodoxe Române statutul de «biserică tradiţională» şi să extindă jurisdicţia religioasă a acesteia pe întregul teritoriu al Serbiei".
Cristian Preda a precizat că grupul PPE a sprijinit amendamentul, dar acesta a fost respins pentru că "au votat împotrivă liberalii şi socialiştii, inclusiv cei din România".
Norica Nicolai: “Nici vorbă. Asta e propagandă"
Europarlamentarul PNL Norica Nicolai, membru al Comisiei, neagă acuzaţia. "Eu am fost la comisie şi am votat pentru amendament. Nici vorbă de ceea ce spune Cristian Preda. Asta e propagandă", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Norica Nicolai. În Comisia de Afaceri Externe a PE mai fac parte Ioan Mircea Paşcu (PSD) Corina Creţu (PSD) şi Renate Weber (PNL).
PROTOCOL
Angajamente pentru protecţia minorităţilor
Dan stancu
Protocolul sem