MOMENT ISTORIC. Bugetul României, la fel ca al celorlaltor 24 de semnatari ai Tratatului fiscal al UE, va fi strict monitorizat de Comisia Europeană. Sursa: REUTERS
România a devenit, în mod oficial, parte a Tratatului Fiscal al Uniunii Europene. Documentul a fost semnat ieri, la Bruxelles, de reprezentanţii a 25 de state membre. Din partea României, Tratatul a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu. Excepţie au făcut Marea Britanie, care încearcă să evite un supracontrol în domeniul financiar, şi Cehia.
Ce avantaje aduce României
Semnând acest document, statele au dat undă verde Comisiei Europene să le controleze finanţele publice într-o măsură mult mai mare decât până în prezent. Însă, în condiţiile în care "disciplina fiscală nu a fost niciodată un punct forte al României", Pactul Fiscal poate fi "un avantaj semnificativ", comentează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, Pactul Fiscal va întări disciplina bugetară în statele membre, însă "nu va rezolva în întregime problemele uniunii monetare".
O analiză realizată de Institutul Geo- POL arată că Tratatul va avea drept urmare "o Europă a austerităţii şi inegalităţii", contrar idealului UE, al unei Europe democratice şi prospere. În lipsa acestui pas, însă, vulnerabilitatea zonei euro ar spori, cu consecinţe economice grave. Specialiştii GeoPOL susţin că, din punct de vedere economic, România este obligată să renegocieze prevederile Tratatului, profitând că se află în afara zonei euro şi că, prin participarea sa, contribuie la depăşirea crizei. Marele risc este că, în actuala configuraţie, "Tratatul va accentua decalajele de dezvoltare existente între România şi statele din zona euro".
În vigoare, cel târziu din 2013
Traian Băsescu a declarat, ieri, că documentul trebuie ratificat cât mai repede de România, în condiţiile în care este o