La nivel mondial, cerealele pentru copii reprezintă o afacere teribilă. E cel mai la îndemână mic-dejun şi e considerat perfect echilibrat înaintea unei zile de şcoală. Sursa: FOTO: SHUTTERSTOCK
Porumbul dintr-o cutie de 500 de grame nu costă mai mult de 5 cenţi, dar ca să te convingă să-l cumperi cu 2,5 euro trebuie să-l facă mult mai gustos. Aici apare rolul zahărului, cheia acestei afaceri uriaşe.
Supradozarea se vede în generaţia de copii "pufoşi"
Pe pungi, conţinutul de zahăr nu depăşeşte de regulă 12%, dar cantitatea reală de glucide din 500 g de cereale poate ajunge până la 70%. Acesta e detaliul pe care toţi părinţii îl scapă din vedere.
Indicaţia producătorilor este ca porţia să nu depăşească 30 g pe zi. Asta înseamnă două linguri de cereale, dar în realitate copiii îşi umplu bolul cu bulinele dulci şi gustoase, peste care toarnă puţin lapte. O pungă ar trebui să ţină 15 zile, dar un copil o termină în 4 zile.
Supradozarea, 365 de zile pe an, macină metabolismul copiilor. La 12 ani, majoritatea puştilor sunt pufoşi şi părinţii nu-şi explică colăceii pe care copiii lor îi au pe şolduri şi în talie. Răspunsul medicilor este simplu şi direct: cerealele. Aceasta este generaţia furajată 365 de zile pe an cu aceeaşi mâncare.
Vitaminele, anulate de conţinutul ridicat de glucide
"Aceste cereale nu sunt recomandate nici măcar adulţilor. Pe copii îi îmbolnăveşte direct. Problema este că aceste denumiri generice de păcălesc. E un adevăr spus doar pe jumătate. Cerealele adevărate care ar trebui să stea pe masa unui copil la micul dejun, ar trebui să fie integrale, sau fulgi de ovăz presaţi", explică dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Producătorii promovează intens vitaminele pe care le conţin aceste cereale, dar acestea sunt de sinteză, nu sunt naturale. Iar zahărul şi glucidele cu absorbţie rapidă au un efect negativ asupra organismulu