Venirea primaverii nu inseamna numai floricele pe campii, miei zburdalnici si frunza verde crud, ci si raceli, inerente trecerii de la un anotimp la altul. Aceste neplaceri pot fi evitate, daca stim si vrem sa ne hranim corespunzator, daca noi insine ne luam masuri de aparare a organismului, pentru ca se stie ca e mai bine sa previi decat sa tratezi.
Este stiut ca oamenii de la tara mananca mult usturoi si ceapa, antibiotice naturale oferite cu generozitate si fara reteta, in bunatatea ei, de mama natura, de aceea si rezista ore intregi sa munceasca afara, indiferent de conditiile meteo si se imbolnavesc foarte rar ori fac doar forme usoare de raceli sau gripa.
Ceapa si usturoiul, aceste condimente iuti, cresc temperatura interioara a organismului, il energizeaza, ii dau putere si rezistenta. Nu ocoli ceapa si usturoiul. Incearca sa-ti sporesti natural rezistenta organismului, ia singur masuri impotriva infectiilor si racelilor de sezon cu produse ieftine, la indemana oricui care nu dau dependenta si, mai ales, nu au efecte secundare.
Consuma ceapa si usturoiul ca atare sau in mancare gatita. De mirosul neplacut poti scapa usor mestecand un fir de patrunjel sau spargand in dinti o boaba de cafea.
Si tine minte ca orice aliment - mar, usturoi, cartof etc. - trecut printr-un proces de fabricatie, nu mai este natural pentru ca nu mai are aceleasi proprietati si efecte ca atunci cand este cules, adunat din gradina sau copac.
Cimbrul, de cultura sau de camp, are proprietati puternic antiseptice si antioxidante si actioneaza cu succes, mai ales, asupra bolilor aparatului respirator, tuse uscata, bronsita, astm, laringita. Ceaiul de cimbru are darul de a curata partile interne ale organismului.
Uleiul de cimbru este un antibiotic puternic, la fel de eficient ca si cele de sinteza, avand avantajul ca nu