Cercetatorii japonezi a construi o arma capabila sa opreasca pe cei ce vorbesc extraordinar de mult. Sursa imagine: technologyreview.com
Kazutaka Kurihara, de la Institutul National de Stiinte Industriale si Tehnologii Avansate, din Tskuba, si Koji Tsukada, de la Universitatea Ochanomizu, ambele din Japonia, au prezentat o solutie radicala: un dispozitiv de blocare a vorbitului care ii forteaza la tacere pe cei care „trancanesc” atunci cand nu este cazul.
Psihologii au descoperit de ceva vreme ca este aproape imposibil sa vorbesti atunci cand propriile cuvinte iti sunt redifuzate spre urechi cu o intarziere de o fractiune de secunda.
Prin urmare, Kurihara si Tsukada n-au facut altceva decat sa construiasca un dispozitiv manual constand dintr-un microfon si un difuzor, care realizeaza intocmai acest lucru: inregistreaza vocea unei persoane si o redirectioneaza inspre aceasta cu o intarziere de circa 0,2 secunde.
Microfonul si difuzorul sunt directionale, asadar aparatul poate fi atintit catre cineva de la distanta, asemenea unei arme.
In cadrul testelor derulate, cei doi ingineri au constatat ca arma de blocare a vorbirii functioneaza bine, deranjandu-i de la distanta pe cei care vorbesc, fara a le crea insa vreun disconfort fizic.
In plus, ei au descoperit si ca aparatul este mai eficient atunci cand intarzierea redarii variaza in timp si de asemenea functioneaza mai bine in cazul vorbitului care implica cititul in gura mare decat in cazul monologului spontan.
Din pacate, „arma” este inofensiva pentru onomatopee.
Aparent, tehnologia are multiple aplicatii posibile si nu se stie inca daca i se va exploata si potentialul comercial.
Unealta va ajunge sa fie indispensabila in teatre, in cinematografe si in salile de lectura.
Sursa: technology review