O buna parte din ceea ce inseamna fraudarea alegerilor se face utilizand bani. Bani negri. Ei provin din doua surse. Fie sunt sifonari din bugetul public distribuite unor firme, din grupul de interese nelegitim al respectivului partid, care acum se intorc partial in contul alegerilor, fie sunt fonduri puse direct la bataie de catre oameni deafaceri, in schimbul unor angajamente pe care si le ia partidul in perspectiva castigarii scrutinului. Acesti bani murdari inseamna, in sine, o serie intreaga de operatiuni infractionale. Iar rezultatul este tot de natura infractionala, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, pentru a-si plati datoria, partidul beneficiar sau omul politic beneficiar va face trafic de influenta. Sau va asigura protectie.
Printr-o serie intreaga de demersuri de natura editoriala am ajuns la concluzia ca ar fi timpul ca Romania sa treaca la un sistem avansat si civilizat al finantarii alegerilor. In ce fel? Prin interzicerea, cu desavarsire, a oricarui mod de finantare a campaniilor electorale, cu exceptia finantarii de catre stat. Cu alte cuvinte, de cate ori sunt alegeri, Parlamentul stabileste un buget al acestora iar Guvernul, prin Ministerul Finantelor, achita toate costurile pentru o campanie civilizata, echitabila, onesta. Si, sub sanctiune penala, sunt pedepsite oricare alte forme de finantare.Toate partidele ar urma sa aiba sanse egale. In fiecare localitate ar exista locuri special destinate pentru panotajul politic, acestea ar fi amenajate si tot Guvernul ar plati, in conditii rezonabile, si campania din presa scrisa si audiovizuala.
Ce s-ar realiza in acest fel? In primul rand, cei care au furat mai mult nu vor avea sanse mai mari sa-l abureasca pe cetatean. Sau sa-i cumpere voturile. Sau sa organizeze campanii negative. Sau super campanii pozitive. In al doilea rand, partidele si oamenii politici nu vor