Sindicatele şi administraţia din mineritul şi sistemul energetic al Olteniei, reprezentanţi ai administraţiei publice din cele cinci judeţe, parlamentari şi oameni de afaceri s-au întâlnit vineri la Târgu Jiu pentru a dezbate strategia de dezvoltare a regiunii. Discuţiile s-au purtat la Sala Maură a Prefecturii Gorj şi au fost moderate de prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei. Au fost prezenţi iniţiatorul dezbaterii, respectiv Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, directorii celor trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), precum şi directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). La discuţii au participat şi parlamentari din judeţul Gorj şi din Oltenia, fiind invitaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri privat, precum: Constantin Popeci, Nicu Sarcină, Viorel David, Constantin Izvoranu şi alţii.
Înfiinţarea CEO
Liderul de sindicat, Marin Condescu, a vorbit despre situaţia economică a regiunii, în contexul înfiinţării Companiei Energetice Oltenia (CEO), dar şi despre importanţa unei strategii care să armonizeze dezvoltarea Olteniei, în raport cu celelalte regiuni. La începutul discuţiilor a fost prezentat un montaj video alcătuit din înregistrări de arhivă cu preşedintele Traian Băsescu şi liderul PSD Victor Ponta, în timp ce vorbeau, în diferite contexte politice, despre menţinerea sectorului energetic în proprietatea statului.
„Nu se poate să dăm căldură ţării şi să nu primim nimic înapoi. Oltenia a ajuns cea mai săracă regiune din UE 27 şi din Europa. Câştigul salarial aici este de 727 de lei, cu 23% mai mic decât la nivel naţional, iar investiţiile directe reprezintă doar 3,7% din totalul investiţiilor din ultimii 20 de ani în România. Oltenia asigură însă 55% din producţia energetică a ţării, 90% din producţia de cărbune şi 30% din producţia de petrol şi gaze. În