Adrian Ghenie şi fraţii Tobias au fost licitaţi cu succes la Sotheby’s în Licitaţia de Artă Contemporană care a reunit cele mai mari nume ale picturii mondiale.
50 de pânze ale unor pictori români au fost prezente în licitaţii internaţionale în primele două luni ale anului, cu preţuri importante, dovedind o ascensiune a receptării internaţionale asupra artei româneşti. Evoluţii interesante pentru pictura modernă şi contemporană românească au avut loc în licitaţiile de la Londra, Paris şi Bucureşti.
Victor Brauner rămâne cel mai de succes pictor român peste hotare. Incluse de mai multe muzee pe lista tablourilor suprarealiste de cumpărat, operele avangardistului român au intrat în februarie în două licitaţii importante de la Christie's. Două picturi au fost vândute cu peste 250.000 de euro, iar o alta a trecut de 100.000 de euro.
Recordul de preţ pentru un tablou românesc în primele două luni din 2012 a fost stabilit de uleiul „Indicator al spaţiului", 274.000 de euro în licitaţia Arta Suprarealului de la Christie's. Adunând şi vânzările de la Bucureşti, din Licitaţia de Avangardă şi Suprarealism, vânzările pentru Brauner în 2012 au trecut deja de 850.000 de euro.
Contraatacul contemporanilor
La Sotheby's Londra, Adrian Ghenie şi fraţii Gert şi Uwe Tobias au fost prezenţi într-o licitaţie care a reunit nume dintre cele mai importante în arta contemporană: Damien Hirst, Gerhard Richter, Bansky, Miquel Barcelo, Zheng Fanzhi. Operele românilor au fost printre cele mai ieftine ale licitaţiei, dar au fost intens licitate. Astfel, tabloul „Oaia neagră" al lui Adrian Ghenie a intrat în licitaţie cu o estimare de 3-5.000 de lire sterline şi a fost adjudecat cu 6.250 de lire (7.536 de euro). Lucrarea gemenilor braşoveni Uwe şi Gert Tobias „Fără titlu (2011, nr. 2/2)" a intrat în licitaţie sub 12.000 de lire şi a fost adjudecată cu 15.000 de lire (