Cetăţenii străini care trăiesc la Constanţa au organizat un maraton gastronomic cu specific tradiţional al ţărilor din care provin. Aromele mediteraneene din insulele elene au fost în competiţie cu delicatesele indienilor, aromatizate cu condimente din belşug.
Salatele turcilor, parfumate cu mentă şi pătrunjel, au concurat cu sosul tzatziki şi cu măslinele greceşti, iar tochitura din Basarabia, cu brânză şi mămăliguţă, a fost preferată de cei care au gustat şi fasolica la tavă cu cârnaţi, preparată de macedoneni.
Click pe poze pentru galerie foto!
O tânără din Malayesia a pregătit orez prăjit, cu legume şi pui, iar lipovenii au adus scrumbie sărată şi cartofi fierţi. Delicatesele au fost pregătite de studenţii străini din Constanţa, după reţete ştiute de la părinţi şi bunici. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Migranţi.
Daniel Sandu (21 de ani), Nicolae Mocanu (20 de ani) şi Vlad Gîra (19 ani) sunt din Republica Moldova, dar studiază în România. Daniel şi Vlad sunt studenţi la Drept, iar Nicolae – la Informatică. De când locuiesc la cămin, la Constanţa, au fost nevoiţi să şi gătească. „Eu ştiam oricum, în familia mea toată lumea găteşte – şi părinţii şi bunicii, aşa că am învăţat de mic”, se mândreşte Vlad. Au preparat tochitură moldovenească cu mămăligă şi brânză. „Sunt ursuleţi de mămăligă, o fierbem până se îngroaşă, ca să poate fi modelată”, dau explicaţii băieţii.
Preparat din insulele elene
Lângă ei, grecul Costas pregăteşte spetzofai, un preparat din insulele elene, cu carne de vită, roşii, ardei, ulei de măsline. Un fel de tochitură românească, parfumată cu arome mediteraneene. Nu a uitat nici de tzatziki, sosul cu iaurt, castraveţi şi usturoi, şi nici de tradiţionala salată grecească, cu brânză şi măsline.
Shan Aman Shan Meheruni (30 de ani), studentă în anul al V-lea l