Cutremurul din 1977 a adus reglementări noi în construcţii bazate pe harta de hazard seismic întocmită de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat într-un interviu acordat Agerpres preşedintele INFP, Mircea Radulian.
Acesta consideră că efectele unui cutremur de o intensitate mare sunt legate mai mult de vulnerabilitatea clădirilor din acea zonă decât de anumite diferenţe privind mişcarea seismică. De asemenea, cercetătorul ştiinţific a precizat că anul 2012 a debutat cu o activitate seismică importantă, dar cu un deficit în luna februarie. Aceste fluctuaţii sunt în limite normale, care nu pot semnala viitoare cutremure mai mari.
AGERPRES: Pe 4 martie se împlinesc 35 de ani de la cutremurul din 1977. Până în prezent, INFP a modificat sau a oferit suport tehnic pentru schimbarea unor reglementări obligatorii antiseismice în procedura de autorizare a unor clădiri?
Mircea Radulian: Institutul Naţional pentru Fizica Pământului oferă o hartă seismică de bază care este luată în considerare în construcţia clădirilor, un fel de coduri de intensitate. În general codul pleacă de la mişcarea care se aşteaptă în diferite locuri, măsurată printr-un ordin de intenstitate maximă, şi care trebuie să fie prognozat de studiile noastre. Se face o hartă de hazard seismic cu aceste mărimi, iar pe baza ei, modul de comportare a clădirilor la mişcările seismice. Contribuţia noastră este dată de evaluarea hărţii de hazard seismic, pe baza datelor produse, a înregistrărilor pe care le avem şi a studiilor respective, iar pe urmă în baza hărţii de hazard seismic şi în funcţie de nivelul şi genul mişcării se ţine cont de structura clădirilor din zona respectivă şi de populaţie.
Din 1997 a fost schimbat acest stas (standard n.r), practic aceste valori, inclusiv această hartă de hazard fizic. Înainte era o hartă la un stas bazat pe intensităţi fi