Un cofetar iranian, stabilit în România, a preparat, în 1993, un tort de 525 de kilograme. Cel cu care primarul Capitalei Sorin Oprescu se lăuda, în 2008, că e record mondial, avea doar 281 de kile.
1 /.
Abbaszden Rahmat a ajuns în România în 1991. La bază bucătar, iranianul n-a putut să-și practice meseria întrucât bucătăria persană nu era, în acea vreme, printre favoritele românilor. Fiind și cofetar și-a găsit repede un loc de muncă. Vedetă a devenit abia în aprilie ’93 când, la cererea Băncii Turco-Române, de-abia înființate, a realizat un tort gigantic. Produsul finit, prezentat la recepția găzduită de Palatul Elisabeta, cântărea 525 de kilograme.
Evenimentul a fost consemnat de presa vremii
Din păcate, nimeni nu s-a gândit, pe atunci, să cheme și un reprezentant al Guiness Book. Există, însă, consemnări ale evenimentului în presa vremii. Articole, însoțite de fotografii ale tortului și realizatorului său, au apărut inclusiv în ziarul nostru.
Șaisprezece ani mai târziu, Lui Oprescu i-a venit ideea să se remarce în același fel. Nici aici n-a fost original și chiar dacă cele 281 de kile ale tortului comandat de el au intrat în Cartea Recordurilor, adevăratul recordmen mondial e iranianul Abbaszden Rahmat, în prezent șomer.
Imediat după ce a aflat de omologarea recordului, în ianuarie 2009, iranianul a vrut să-și facă auzită povestea și a apelat la un ziar local din Pitești, unde și-a spus păsul.
Au vrut să aducă un tort din Turcia, cu tirul
Inițial, bancherii de la Banca Turco-Română au intenționat să aducă din Turcia, cu tirul, un tort cu cinci etaje, de 50 jumătate de metru fiecare, cu diametrul la bază de doi metri și înălțimea de 2,5 metri.
Au renunțat la inițiativa asta și au ales propunerea lui Abbaszden Rahmat, care se oferea să facă același lucru, dar direct în încăperea unde acesta urma să fie oferit celor pest