Vladimir Putin a vorbit public de puţine ori despre România. Nu i-a fost deloc pe plac, se pare, apropierea Guvernului de la Bucureşti de administraţia de la Washington. Astfel că relaţiile dintre Rusia lui Putin şi România au fost reci, întocmai ca iarna siberiană.
Mulţi au interpretat atunci că premierul rus nu a făcut o ofertă, ci a luat peste picior puterea de la Bucureşti semn că România nu era în graţiile lui Putin. E greu de spus dacă a fost vreodată.
În 2003, după ce a ţinut relaţia cu Moscova "la rece" mai bine de un deceniu, România a semnat tratatul cu Rusia. Vladimir Putin îi sfătuia pe români să nu mai întoarcă spatele Rusiei.
Un an mai târziu, la întâlnirea cu premierul de atunci al României, Adrian Năstase, Putin încă mai vorbea despre apropierea relaţiilor dintre cele două ţări.
În 2005 însă, când Preşedintele Băsescu l-a vizitat la Kremlin, liderul rus l-a primit cu o privire "de gheaţă".
Dar prietenia nu s-a înfiripat. Dimpotrivă, intrarea României în NATO, susţinerea regimurilor pro-occidentale din Ucraina şi Georgia şi atitudinea pro-americană afişată de puterea de la Bucureşti au pus gaz pe foc în relaţia cu Rusia.
În 2008,când mai avea doar câteva luni de mandat ca preşedinte, Putin a venit la Bucureşti, la summitul NATO. A fost vedeta incontestabilă a reuniunii. A etalat cu fermitate liderilor NATO condiţiile Rusiei, a smuls aplauze, a făcut furori la fiecare apariţie. Şi a plecat. Acum, când se pregăteşte să revină la Kremlin, relaţiile cu ruso-române sunt şi mai proaste, serios afectate de construirea scutului american la Deveselu.
Vladimir Putin a vorbit public de puţine ori despre România. Nu i-a fost deloc pe plac, se pare, apropierea Guvernului de la Bucureşti de administraţia de la Washington. Astfel că relaţiile dintre Rusia lui Putin şi România au fost reci