În Dobrogea ne afectează atât cutremurele din Vrancea, cât şi din zona Şabla - Bulgaria. Aici sunt cele mai secetoase veri, bate vântul cel mai aspru, iar apele Dunării ameninţă atunci când plouă mult.
Iată care sunt hazardele naturale la care este expus judeţul Constanţa, având în vedere dispunerea geografică şi amploarea dezvoltării sale economice, aşa cum au fost identificate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”:
- Inundaţii. Reţeaua hidrografică de pe teritoriul judeţului Constanţa poate determina la un moment dat inundaţii de mari proporţii, ploile abundente determinând creşteri de nivel pe fluviul Dunărea şi pe cursurile de apă interioare ale judeţului. Predispuse la inundaţii sunt zonele din arealul localităţilor Ostrov, Băneasa, Rasova, Seimeni, Cogealac, Topalu, Hârşova.
- Alunecări/prăbuşiri de teren. Zonele de risc unde pot apărea alunecări de teren sunt localităţile de pe malul Dunării, astfel: Ghindăreşti, Topalu, Capidava, Dunărea, Seimenii Mici, Cochirleni, Rasova, Dunăreni, Viile.
- Cutremure de pământ. Deşi judeţul Constanţa se găseşte situat într-o zonă cu o mai slabă activitate seismică, nu trebuie neglijat faptul că ne aflăm la mai puţin de 300 de kilometri de zona Vrancea, iar un cutremur major produs în acea zonă poate avea implicaţii imprevizibile.
- Accident nuclear. În caz de accident nuclear, la C.N.E. Cernavodă, cu depăşirea barierei de protecţie a anvelopei se pot elibera şi dispersa în mediu produşi de fisiune sub formă gazoasă, lichidă sau solidă. Produşii radioactivi gazoşi şi sub formă de aerosoli se pot răspândi pe o suprafaţă mare, astfel încât în cazul unui accident nuclear major se pot depăşi „Nivelurile de intervenţie asociate măsurilor de protecţie”. Radioactivitatea poate depăşi normele admise atât din punct de vedere al expunerii externe la radiaţii emise de radionuclizii prezenţi