Anexita sau, în limbaj popular, "răceala ovarelor" este o boală inflamatorie pelviană. Această afecţiune este cauzată de o bacterie care ajunge în trompele uterine (frecvent Chlamydia şi Gonococul). Principalul tratament constă în administrarea antibioticelor şi antiinflamatoarelor. Dacă ai rezistenţă la tratament, ultima soluţie ar fi intervenţia chirurgicală: laparoscopia.
Se transmite şi sexual
Având în vedere că anexita este cauzată de bacterii, ea poate fi transmisă şi prin contactul sexual. Prin urmare ar fi bine ca toate testele şi tratamentele la care te supui să fie făcute şi de partener. Este de la sine înţeles că trebuie să eviţi contactul sexual până când toate testele confirmă vindecarea. Anexita poate fi diagnosticată prin consult clinic, teste de sânge, examen Papanicolau şi culturi din col.
Cum o evităm?
Deşi această afecţiune are o incidenţă mai mare în sezonul rece, practic, oricând rişti să ai probleme dacă nu iei câteva măsuri de precauţie. Iată ce poţi face:
* Nu subestima puterea de protecţie a unor papuci călduroşi. Chiar şi vara trebuie să te fereşti să mergi desculţă pe gresie.
* Alege sănătatea în locul modei, mai ales în sezonul răcoros, când sunt de evitat fustele scurte şi dresurile subţiri.
* Nu te baza niciodată pe încredere în viaţa sexuală. Foloseşte de fiecare dată prezervativul ca măsură de protecţie când ai un partener nou.
* Nu aştepta ca lucrurile să scape de sub control. La cel mai mic semnal de alarmă dat de ovare, trebuie să te programezi cât mai repede la ginecolog.
Măsuri pentru a grăbi vindecarea
În cazul în care, dintr-un motiv sau altul, te-ai pricopsit cu această neplăcută problemă ginecologică, trebuie să urmezi câteva recomandări medicale până scapi de necaz.
* Renunţă la tampoanele interne. @N