Domnule ambasador, aţi venit în România acum patru ani şi jumătate. Au fost şi puncte mai dificile de discuţie cu omologii români - şi dacă da, care?
Kairat Aman: În această perioadă, in relaţiile noastre bilaterale au avut schimbări majore - de exemplu, schimbul de mărfuri; dacă nu mă înşel, valoarea acestuia se ridica în 2007 la 300-400 milioane dolari, iar în 2011 a ajuns la circa 2,5 miliarde dolari. Între aceşti ani, a atins şi 3 miliarde dolari. De fapt, acest lucru s-a întâmplat în primul an după achiziţionarea Grupului Rompetrol de către KazMunayGas (KMG). Aceste cifre arată cum au evoluat relaţiile bilaterale pe plan economic. Pe plan politic, aş dori să menţionez că între ţările noastre nu a existat nici o discordanţă, relaţiile dintre cele două state fiind susţinute şi de vizitele bilaterale ale preşedintelui Traian Băsescu în Kazahstan şi a preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev în România. Toate acestea dau o imagine de ansamblu a peisajului politic bilateral.
Cum este considerat mediul de afaceri din România de către companiile kazahe?
K.A.: Referitor la investiţiile Kazahstanului în România, cele efectuate în cadrul Grupului Rompetrol sunt totodată cea mai mare investiţie a unei companii kazahe în afara ţării - şi totodată unica investiţie de acest fel din Uniunea Europeană. Aceasta se ridică până la 4 miliarde dolari, inclusiv preţul de achiziţie, şi, de altfel, acest plan nu se opreşte aici. Aşa cum ştiţi, în acest an Rompetrol va finaliza planul de majorare a capacităţii de la Petromidia până la 5 miliarde de tone pe an şi de asemenea se doreşte să îşi extindă prezenţa şi în alte ţări din zona Mării Negre: Bulgaria, Moldova, Ucraina, Georgia. Ultimii ani au adus o modernizare importantă a rafinăriei, investiţia totală ridicându-se la 500 milioane dolari.
Pana in acest moment toate lucrurile au mers in directia cea buna,